9.7 / 10 200 reviews 

Zeer lang dienstverband, toch ontslag op staande voet (bron: De Koning Vergouwen Advocaten)

2 NEWS_READING_TIME_ADD

Terug

Ontslag op staande voet na een zeer lang dienstverband. Denk aan 30 of 40 jaar bij dezelfde werkgever. De gevolgen zijn groot. Geen WW-uitkering en geen transitievergoeding (die vaak erg hoog is bij een lang dienstverband). Vaak is het ook moeilijk om nog een nieuwe baan te vinden. Over het algemeen houden rechters bij een misstap dan ook rekening met een lang dienstverband. Een minder vergaande maatregel is wellicht passender. Toch komt het voor dat een lang dienstverband geen verschil maakt en iemand na 30 of 40 jaar op straat staat. Lees in deze blog 3 sprekende voorbeelden.

39 jaar lang dienstverband
Een 62-jarige werknemer was sinds 1982 in dienst. Hij was onderdeel van de Covid-19-taskforce van zijn werkgever. Daar besprak hij wekelijks interne coronamaatregelen en de handhaving daarvan. Afstand houden was één van de belangrijkste speerpunten. In mei 2021 maakte de werknemer een misstap. Hij wilde een receptioniste zoenen, terwijl zij aan haar bureau zat. Het kantoorpand was verder verlaten. De receptioniste en de werknemer kenden elkaar slechts van het voorbijgaan. Ze verklaarde zich erg onveilig te hebben gevoeld. De werknemer werd op staande voet ontslagen.

De kantonrechter vond dit terecht. Vóór corona was een ongewenste zoen al not done. Tijdens coronatijd, waarbij 1,5 meter afstand de norm was, én mensen hun familie en vrienden niet eens zoenden, was het helemaal ongepast en grensoverschrijdend. Ondanks dat sprake was van een ontzettend lang dienstverband, was de handeling te ernstig. De werknemer ontving geen transitievergoeding van € 50.000,-.

31 jaar lang dienstverband
Dan de postsorteerder die sinds 1989 in dienst was. Zij werd op staande voet ontslagen wegens het meenemen van een mobiele telefoon die niet van haar was. De werknemer verklaarde te zijn vergeten een gevonden telefoon aan haar leidinggevende af te geven. Vergeetachtigheid zou geen reden zijn voor het ontslag.

Er waren echter camerabeelden. Daar was niet een verstrooid iemand te zien. De vrouw pakte doelbewust de telefoon toen niemand keek. Zij had direct naar de publieke balie kunnen lopen om het gevonden voorwerp te melden. De gevolgen van het ontslag waren, wegens het lange dienstverband, erg groot. De werkgever moest haar werknemers echter onvoorwaardelijk kunnen vertrouwen. Zij gaan immers voortdurend met pakjes en post van derden om. Het ontslag hield stand.

41 jaar lang dienstverband
Een dakdekker was sinds 1980 in dienst. In 2019 werd hij volledig arbeidsongeschikt. Hij bleek tijdens zijn ziekte echter daken te leggen voor een ander bedrijf. Toen dit werd ontdekt, werd hij op staande voet ontslagen. De werknemer zelf noemde het “een sociaal uitje met een arbeidstherapeutisch tintje”. Zowel de kantonrechter als het Hof oordeelden dat de werknemer fout zat. Uit foto’s en videobeelden bleek dat hij over daken klom, materiaal naar boven tilde en dakwerk verrichtte. Hij had dus gelogen bij de bedrijfsarts over zijn inzetbaarheid. De financiële consequenties van het ontslag waren voor de werknemer aanzienlijk. Hij liep onder meer een transitievergoeding van € 42.000,- mis. Juist vanwege het lange dienstverband, had hij beter moeten weten (bron: De Koning Vergouwen Advocaten).

Heeft u een vraag over dit onderwerp of een andere arbeidsrechtelijke vraag of ontslagkwestie, neem dan contact op met onze arbeidsrechtjuristen voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek, tijdens kantooruren op nummer 043 - 720 09 20, of stuur een e-mailbericht naar info@ontslag-center.nl   

 

 

Publicatiedatum 31/01/2022