9.7 / 10 199 reviews 

Werknemer in quarantaine is onbereikbaar: ontslag op staande voet (bron: PW)

2 NEWS_READING_TIME_ADD

Terug

Voor de rechter: verplicht thuiszitten na coronatest

In de volgende uitspraak is er een conflict ontstaan tussen de werknemer en de werkgever inzake het verplicht thuis zitten na een coronatest en de uitslag hiervan.

Een werknemer is in dienst bij een bouwbedrijf. Eind december 2020 meldt hij zich af bij zijn werk omdat zijn zus naar het ziekenhuis moet. Daarop zegt de werknemer dat hij ook op de dagen daarna niet in staat is te werken.

Er vindt enkele dagen daarna een gesprek plaats tussen de werknemer en de afdeling personeelszaken. Tijdens het gesprek wordt afgesproken dat de werknemer op 7 januari 2021 zijn werkzaamheden hervat. Op die dag meldt het bedrijf echter dat een collega van de werknemer positief is getest op het coronavirus.

De werknemers die in relatie staan tot deze collega worden naar huis gestuurd, en krijgen hun loon doorbetaald. Er wordt van ze gevraagd zich op 11 januari te laten testen. De werknemer krijgt echter twee dagen later te horen dat hij op staande voet is ontslagen.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter beoordeelt of de werknemer terecht op staande voet is ontslagen of dat het ontslag moet worden vernietigd. In het verlengde daarvan moet worden geoordeeld of de loondoorbetaling terecht was gestaakt. De rechter gaat niet mee in het verhaal van de werkgever en vindt het ontslag op staande voet onterecht.

De werkgever heeft zelf zijn werknemers naar huis gestuurd omdat een collega was besmet met het coronavirus. De werknemer is naar huis gegaan met de instructie zich te laten testen. Hij heeft zich op 12 januari laten testen en kreeg op 13 januari de uitslag.

Ondanks dat de werknemer op 11 januari niet bereikbaar was, vindt de rechter dat er geen sprake is van ongeoorloofd werkverzuim. Hij werd tenslotte verplicht om thuis in quarantaine te gaan en dat hij zich moest laten testen. De werknemer kon pas op 13 januari zijn werkgever op de hoogte stellen van de testuitslag.

Ontslag op staande voet was dan ook prematuur. Verder vindt de kantonrechter de vraag of de werknemer zich had ziek gemeld niet relevant in deze discussie. Het ontslag op staande voet wordt dan ook vernietigd. Omdat de werknemer een contract voor bepaalde tijd had tot eind april 2021 moet de loondoorbetaling ook tot die datum plaatsvinden. Wel wordt de wettelijke verhoging van het loon gematigd tot 10 procent.

ECLI:NL:RBNHO:2021:4565

Heeft u een vraag over dit onderwerp of een andere arbeidsrechtelijke vraag/ontslagkwestie, neem dan contact op met onze arbeidsrechtjuristen per mail via info@ontslag-center.nl of bel naar kantoor via 043 - 720 09 20. 

Publicatiedatum 23/11/2021