9.7 / 10 183 reviews 

Thuiswerkvergoeding: wat kun je en mag je onbelast vergoeden? (bron: PW)

1 NEWS_READING_TIME_ADD

Terug

Thuiswerken is in één klap normaal geworden voor werkend Nederland. De verwachting is dat dit ook zo blijft, wanneer de coronacrisis achter ons ligt. Heb jij al nagedacht over een thuiswerkbeleid? Zo’n beleid (onderdeel van het personeelsbeleid) maakt voor zowel de werkgever als de medewerker duidelijk wat de regels en richtlijnen zijn rondom het thuiswerken, waardoor hier geen verwarring over kan ontstaan. Onderdeel van zo’n beleid kan een thuiswerkvergoeding zijn.

Kostenposten
Er zijn verschillende kosten die je medewerkers niet maken op kantoor maar wel zodra ze thuiswerken. Deze kosten zijn te verdelen onder twee posten:

de kosten voor het inrichten van een arbo-verantwoorde werkplek;
de kosten voor het dagelijkse onderhoud.

Het Nibud heeft uitgerekend dat de kosten voor het dagelijks onderhoud gemiddeld op zo’n €2 per dag uitkomen. Dat lijkt op het eerste oog misschien weinig maar kan per jaar oplopen tot wel €440. Deze vergoeding van deze kosten kun je onderbrengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR).

Vrije ruimte
Binnen de werkkostenregeling (WKR) heb je een vrije ruimte voor het uitkeren van onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen.

Normaal gesproken mag je 1,7 procent van de totale fiscale loonsom (tot maximaal €400.000) gebruiken voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen, maar dat is in april 2020 verhoogd naar 3 procent. Dat is gedaan met oog op de coronacrisis.

Deze 3 procent geldt alleen voor het jaar 2020 en alleen voor de eerste €400.000. Daarboven moet je rekening houden met een percentage van maximaal 1,2 procent. Per 2021 wordt het percentage van 1,2 procent verlaagd naar 1,18 procent.

Publicatiedatum 29/12/2020