NEWS_READING_TIME_LESSTHAN 1 NEWS_READING_TIME_MINUTE.
Een werknemer stapt naar de rechter. Het arbeidsconflict met zijn werkgever is in een impasse geraakt. De werknemer wenst een transitievergoeding, want daarop heeft iemand recht als de werkgever je als het ware dwingt om op staande voet ontslag te nemen.
De dringende redenen die de werknemer aanvoert voor ontslag op staande voet zijn achterstallig loon, fysiek grensoverschrijdend gedrag en het vele appgebruik en drugsgebruik op de werkvloer.
De rechtbank Zeeland/West-Brabant oordeelt: geen geldig ontslag op staande voet. De werknemer had achterstallig loon niet in haar opzegapp vermeld. Pas later in de procedure heeft ze dat aangevoerd, en daarom kon deze fout van de werkgever niet worden meegenomen in de beoordeling van het ontslag. Ook bleek de werknemer niet in staat het fysieke geweld in voldoende mate te onderbouwen.
'Een beetje een rariteit,’ zegt mr. Sagel. Het gebeurt weinig in de rechtspraak dat een werknemer zelf ontslag op staande voet neemt, maar wellicht gebeurt dit in de praktijk vaker. Evengoed zijn de regels hetzelfde wanneer de werkgever op staande voet een werknemer wil ontslaan.
Er moet een dringende reden zijn. ‘In deze zaak vond de rechter hier echter onvoldoende aanwijzingen voor.’ Aldus het NRC.