9.7 / 10 200 reviews 

Ontslag dreigt voor werknemers met langdurige Covid (bron: PW)

3 NEWS_READING_TIME_ADD

Terug

Voor werknemers die maar niet genezen van Covid-19 is het een zwaard van Damocles. Na twee jaar arbeidsongeschiktheid staat niets een ontbinding van de arbeidsovereenkomst in de weg. Bijvoorbeeld, en een werknemer, voordat zij in maart 2020 ziek werd, had een drukke baan als manager. Meerdere keren probeerde ze haar werkzaamheden weer op te pakken, waarna ze elke keer weer ziek werd.

De deadline van twee jaar arbeidsongeschiktheid zorgde voor extra stress. Ze is nu meer dan een jaar ziek, en moet dus deelnemen aan een re-integratietraject. Er wordt een tweedespoortraject opgestart, waardoor zij nu gesprekken voert over dingen die ze helemaal niet wil. Werknemer wil gewoon terug naar haar baan, geen carrièreswitch!

Lessen Q-koorts

De overheid moet leren van de Q-koorts, waarvan veel mensen ook langdurige gevolgen ondervonden. Een jaar geleden kon niemand verwachten dat mensen nu nog steeds last zouden hebben van de gevolgen van deze ziekte. Nu weten we dat wel. Er zijn zoveel steuntrajecten in het leven geroepen, pas hier dan ook de regels voor aan. Gun mensen tijd, leer van de Q-koorts patiënten! 

Stille ramp

Onderzoekers en patiëntenorganisaties noemen het een stille ramp en een verborgen epidemie: veel mensen die besmet raken met het coronavirus hebben vele maanden later nog steeds last van klachten. In januari liet de Tweede Kamer zich informeren over de langdurige gevolgen van corona. Soms zijn die zo ernstig dat het leven van de patiënt zo ongeveer tot stilstand komt.

Veel is nog onduidelijk

Er zijn verschillende redenen waarom long-Covid een veelkoppig monster is. Niemand weet nog precies hoeveel mensen er last van hebben. Niet iedereen heeft dezelfde klachten. Patiënten hebben zowel fysieke als mentale klachten. Ze zijn veelal vermoeid, kortademig en hebben cognitieve problemen, zoals concentratiestoornissen. En ook is het niet te voorspellen wie erdoor zal worden getroffen. Ook mensen die ook mensen die helemaal niet zo ziek werden van hun coronabesmetting kunnen getroffen worden door langdurige Covid.

Directeur Michael Rutgers van het Longfonds merkt dat veel patiënten in onzekerheid leven. “Ze vragen zich af of ze ooit weer de oude worden.” Volgens de directeur van het Longfonds is er behoefte aan erkenning en herkenning.

Armoedeval dreigt

Joost Klappe van patiëntengroep Long Covid Nederland vraagt de politiek snel in actie te komen. “Laat ons niet in de steek”, zegt hij zichtbaar geëmotioneerd. Klappe vertelt dat patiënten in financiële problemen kunnen komen nu ontslag dreigt voor de eerste mensen die door corona langdurig thuis kwamen te zitten. Klappe pleit voor een ruimhartige beoordeling. Directeur Annemiek de Groot van de belangenorganisatie C-support vraagt ook met klem aandacht voor deze groep. “Een grote groep staat op punt een enorme armoedeval te krijgen.”

Omvang probleem is onbekend

Hoeveel mensen kampen met langdurige Covid, is niet precies bekend. Hoogleraar psychosomatiek Judith Rosmalen van het UMC Groningen stelt op basis van haar onderzoek dat een op de acht mensen na een coronabesmetting maanden later nog steeds last heeft van minimaal één klacht en gemiddeld van drie verschillende klachten. Rosmalen baseert die inschatting op grootschalig bevolkingsonderzoek, dat al liep voordat de pandemie uitbrak. Tienduizenden mensen vullen regelmatig vragenlijsten over hun gezondheid in.

Speciale regeling voor zorgmedewerkers?

Vakbond FNV heeft “goede hoop” dat de minister voor Langdurige Zorg, Conny Helder, binnen korte tijd met een overbruggingsregeling komt voor zorgmedewerkers met langdurige coronaklachten. Volgens de FNV moet dat voorstel van de minister de zorgmedewerkers meer tijd geven voor herstel. De vakbond trok vorige week aan de bel en schatte dat zo’n vijfhonderd zorgmedewerkers mogelijk binnenkort hun baan kwijtraken door langdurigecovid, ofwel ‘longcovid’. Naar aanleiding van dit bericht ging Helder met FNV-voorzitter Kitty Jong en vijf patiënten in gesprek. Volgens Jong moeten de zorgmedewerkers langer herstellen, zodat ze uiteindelijk weer op z’n minst gedeeltelijk aan het werk kunnen. Ze hoopt op een tegemoetkoming voor de patiënten.

Helder laat weten dat ze het een “indrukwekkend gesprek” vond. “We hebben het gehad over hoe het nu met hen gaat, hoe de revalidatie verloopt, of zij kunnen rekenen op steun van hun werkgevers en waar zij verder tegenaan lopen. Ik kijk momenteel samen met verschillende collega’s in het kabinet of verdere ondersteuning zou kunnen helpen. Het kabinet komt daar zo snel mogelijk op terug.” (bron: PW).

Heeft u een vraag over dit onderwerp of een andere arbeidsrechtelijke vraag of ontslagkwestie, neem dan contact op met onze arbeidsrechtjuristen voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek, tijdens kantooruren op nummer 043 - 720 09 20, of stuur een e-mailbericht naar info@ontslag-center.nl   

Publicatiedatum 15/02/2022