9.7 / 10 199 reviews 

Ongelijke behandeling door zwangerschap: 4 op de 10 werkende vrouwen overkomt het (bron: PW)

NEWS_READING_TIME_LESSTHAN 1 NEWS_READING_TIME_MINUTE.

Terug

Vier op de tien vrouwen worden op de arbeidsmarkt nog steeds benadeeld vanwege een zwangerschap of een pasgeboren kind. Dat meldt het College voor de Rechten van de Mens in een onderzoek naar zwangerschapsdiscriminatie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ten opzichte van eerdere onderzoeken is er niets veranderd, zegt het mensenrechteninstituut.

Daarmee is zwangerschapsdiscriminatie een “onverminderd groot probleem gebleven”, aldus het instituut.

Het mensenrechteninstituut vroeg 1150 werkende vrouwen die de afgelopen vier jaar een kind kregen hoe zij discriminatie door zwangerschap op hun werk of in bepaalde fases van het zoeken naar werk ervoeren. Volgens het college blijkt daaruit dat in alle fases van het arbeidsproces vrouwen “een groot risico lopen” op discriminatie door zwangerschap.

Afgewezen bij sollicitaties
Zo werd één op de vijf vrouwen bij sollicitaties afgewezen, bij één op de tien werd zelfs expliciet gezegd dat het door de zwangerschap kwam. Ruim een derde van de vrouwen die een nieuw contract wilden ondertekenen, zag het contract vanwege zwangerschap “op het laatste moment aangepast worden” of verdwijnen. Bijna de helft van alle vrouwen met een tijdelijk contract kreeg geen verlenging of een vast contract vanwege hun zwangerschap of pasgeboren kind.

Publicatiedatum 26/11/2020