9.7 / 10 214 reviews 

Nieuwe vaders willen langer in de luiers zitten (bron: PW)

1 NEWS_READING_TIME_ADD

Terug

Nieuwe vaders vinden een goede balans tussen werk en privéleven belangrijker dan ooit. Vaderschapsverlof staat daardoor hoger op de persoonlijk agenda dan ooit tevoren. Als kersverse papa was het ‘vroeger’ heel normaal dat je na een paar dagen tussen de pampers weer aan de slag moest. Nu willen vaders lekker lang in de luiers zitten, maar de wetgeving helpt daarin nog niet genoeg mee.

Lidstaten van de Europese Unie, en dus ook de Nederlandse overheid, kijken al een tijdje naar de mogelijkheden van langer geboorteverlof voor vaders. Toch laten buurlanden ons land zien dat er in Nederland nog veel werk te verrichten valt op dit gebied.

Vóór 2019 waren werkgevers verplicht slechts twee dagen betaald verlof te bieden aan nieuwe vaders. Inmiddels is dat één werkweek, op te nemen binnen een maand na geboorte, en dat is een vooruitgang. Daarnaast kunnen vaders vijf weken verlof opnemen, binnen zes maanden na geboorte, waarin zij door het UWV betaald worden. Dat is een stuk beter dan vroeger, maar het kan beter.

In 2022 gaat de overheid een stapje verder in het aanmoedigen van het opnemen van ouderschapsverlof. Momenteel kunnen ouders in totaal 26 weken ouderschapsverlof opnemen, tot het kind acht jaar oud is. Vanaf augustus 2022 kunnen ouders voor negen van die 26 weken relatief méér doorbetaald krijgen. Het UWV vult hun loon dan tot 50 procent aan, mits de ouders die negen weken opnemen in het eerste levensjaar van het kind (bron: PW).

Heeft u een vraag over dit onderwerp of een andere arbeidsrechtelijke vraag/ontslagkwestie, neem dan contact op met onze arbeidsrechtjuristen per mail via info@ontslag-center.nl of bel naar kantoor via 043 - 720 09 20.

Publicatiedatum 08/10/2021