9.7 / 10 214 reviews 

Moeten we onze 70-jarige medewerker in vaste dienst nemen? (bron: XpertHR)

1 NEWS_READING_TIME_ADD

Terug

Een leraar Nederlands is 70 jaar, en werkt twee dagen per week met veel plezier. De leerlingen zijn, net als de werkgever, heel blij met hem, en  willen dus graag nog een jaartje met hem door. Maar aankomende juni loopt zijn vierde jaarcontract af en kan de werkgever hem geen nieuw jaarcontract aanbieden. Wat zijn dan de mogelijkheden? 

Je mag - volgens de ketenregeling - niet onbeperkt tijdelijke contracten met werknemers aangaan. Normaal gesproken mag je maximaal drie contracten in maximaal drie jaar aangaan. Het vierde contract is automatisch vast, dat geldt ook als de totale duur drie jaar en één dag is. Voor AOW-gerechtigde werknemers is deze regel verruimd en mogen maximaal zes contracten in maximaal vier jaar overeengekomen worden voordat sprake is van een vast contract. Maar ook daaraan komt een einde. Onlogisch eigenlijk want juist als een AOW’er ouder wordt kan het werk opeens teveel zijn, maar dit zijn nu eenmaal de regels. Feitelijk is de werkgever dan gehouden tot het aanbieden van een arbeidsovereenkosmt voor onbepaalde tijd.

Er is natuurlijk al van alles bedacht om onder een vast contract uit te komen; inhuur via een andere BV of een payrollbedrijf of vooraf ondertekenen van een beëindigingsovereenkomst, maar dat houdt allemaal geen stand. Alleen als de werknemer zes maanden en een dag uit dienst gaat, kunnen opnieuw vier jaarcontracten worden aangegaan. 

Heeft u een vraag over dit onderwerp of een andere arbeidsrechtelijke vraag of ontslagkwestie, neem dan contact op met onze arbeidsrechtjuristen voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek, tijdens kantooruren op nummer 043 - 720 09 20, of stuur een e-mailbericht naar info@ontslag-center.nl   

Publicatiedatum 14/01/2022