NEWS_READING_TIME_LESSTHAN 1 NEWS_READING_TIME_MINUTE.
De complexiteit van dwarsverbanden sociaal zekerheidsrecht en arbeidsrecht, eerder geadresseerd in de knelpuntenbrief 2022, ziet UWV ook terugkeren bij vaststellingsovereenkomsten en ziekte.
Er zijn werkgevers die ondanks ziekte van een werknemer afspraken met de werknemer maken om het dienstverband te beëindigen. De werknemer meldt zich dan hersteld en gaat uit dienst met een vaststellingsovereenkomst, vraagt een WW-uitkering aan en meldt zich vervolgens (opnieuw) ziek.
Formeel is dan sprake van een (verwijtbare) benadelingshandeling Ziektewet, waardoor er geen recht is op een Ziektewet-uitkering en zo nodig wordt ook de uitbetaalde WW-uitkering teruggevorderd.
Werknemers kunnen vanwege hun akkoord op de vaststellingsovereenkomst doorgaans niet meer terugkeren bij hun voormalige werkgever en komen in een lastige situatie; zij hebben gezondheidsproblemen, geen werk, maar ook geen uitkering. Dit probleem speelt al lange tijd en komt te vaak voor. De maatwerkplaats van UWV krijgt bijna wekelijks berichten over mensen die hierdoor zonder uitkering komen te zitten.
UWV wil aanvullend op betere voorlichting aan zowel werkgevers als werknemers onderzoeken op welke wijze werkgevers en werknemers beter op hun gezamenlijke verantwoordelijkheden kunnen worden aangesproken. Daarbij is het van belang dat we deze verantwoordelijkheden beter kunnen afdwingen. UWV stelt voor om via een versnellingskamer dit najaar tot voorstellen voor oplossingen te komen. Nader informatie zie Klenpuntenbrief UWV op www.rijksoverheid.nl