9.7 / 10 214 reviews 

Is er sprake van een demotie als de functie, het salaris en overige arbeidsvoorwaarden gelijk blijven? (bron: Hocker Advocaten)

1 NEWS_READING_TIME_ADD

Terug

In een kwestie die speelde bij de rechtbank Noord-Holland moest echter eerst de vraag beantwoord worden of er überhaupt sprake was van een demotie. Wat speelde er?

Een HR Business Partner van Unilode was het eerste jaar van haar dienstverband met name bezig geweest met het neerzetten van een (internationaal) HR team. Unilode was tevreden en ze kreeg een contract voor onbepaalde tijd. De HR Director – haar leidinggevende in VS – meende echter dat ze zich meer moest gaan richten op de strategische vraagstukken, en de uitvoering moest delegeren aan het nieuwe team. Kennelijk ging die niet naar tevredenheid en een nieuwe functie werd gecreëerd: Senior HR Business Partner. Zij kwam niet voor de rol in aanmerking.

Wel werd haar functie uitgekleed: ze verloor haar direct reports, en verantwoordelijkheid over zes van de tien landen en ging rapporteren aan deze nieuwe persoon in plaats van de HR Director. Haar functietitel, salaris en overige arbeidsvoorwaarden bleven gelijk.

Een vermoedelijk niet onaanzienlijk deel van werkend Nederland zal denken: top, zelfde salaris, minder verantwoordelijkheden. Zo niet deze HR Business Partner en zij vecht de – in haar ogen – demotie aan. En met succes: de rechter meent dat de functie dusdanig gewijzigd is dat in feite sprake is van een demotie. Unilode kon vervolgens onvoldoende aantonen dat er zwaarwichtige redenen bestonden, conform 7:613 BW, om haar functie eenzijdig te wijzigen.

ECLI:NL:RBNHO:2023:10840

 
Publicatiedatum 13/03/2024