9.7 / 10 199 reviews 

Hoe zit het met mijn WIA uitkering? (bron: SRK)

2 NEWS_READING_TIME_ADD

Terug

Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt en krijg je een WGA-uitkering? Dan moet je op enig moment weer aan het werk. Dat heeft te maken met de inkomenseis. Hoe werkt die inkomenseis precies en met welk inkomen kun je daaraan voldoen? Is werk als zelfstandige ook een optie en wat als je prepensioen krijgt, voldoe je dan ook aan de inkomenseis?

Tijdens de eerste fase van jouw WGA-uitkering (de loongerelateerde fase) geldt er géén inkomenseis. Je krijgt een uitkering die is gebaseerd op jouw eigen, oude loon. Deze fase duurt maximaal 24 maanden. Daarna geldt de inkomenseis. Die bepaalt welke WGA-uitkering je krijgt ná de loongerelateerde fase:
* verdien je niets of minder dan 50% van je resterende verdiencapaciteit: vervolguitkering
* verdien je 50% of meer van je resterende verdiencapaciteit: loonaanvullingsuitkering

Het verschil tussen een vervolguitkering en loonaanvullingsuitkering is erg groot. De loonaanvullingsuitkering zorgt ervoor dat je inkomen wordt aangevuld tot ongeveer 70% van je laatst verdiende loon. De vervolguitkering is niet meer afgeleid van jouw eigen, oude loon maar van het wettelijk minimumloon (WML).

De exacte hoogte hangt af van je arbeidsongeschiktheidspercentage, de uitkering is:
* minimaal: 28% van het WML
* maximaal: 50,75% van het WML

Prepensioen wordt niet gezien als inkomen waarmee je voldoet aan de inkomenseis. De Centrale Raad van Beroep heeft dit vorige week nog eens bevestigd. Uitzondering daarop is dat het prepensioen wél meetelt voor de inkomenseis als je werkt naast je WGA-uitkering, daarmee voldoet aan de inkomenseis en vanuit die baan gebruik maakt van het prepensioen.

Als je als zelfstandige gaat werken, kun je daarmee voldoen aan je inkomenseis. Er wordt daarbij vaak gekeken naar het belastbaar loon of belastbare winst uit onderneming. Laat je goed informeren hierover zodat je zeker weet dat je met jouw werkzaamheden kunt voldoen aan de inkomenseis.

Eindigt de baan waarmee je voldeed aan de inkomenseis en krijg je een WW-uitkering? Dan telt die WW-uitkering niet mee voor de inkomenseis.

De ZW-uitkering geldt alleen als inkomen in de zin van de inkomenseis zolang je nog in dienst bent bij de werkgever waar je ziek bent geworden. Zodra het dienstverband eindigt, wordt de ZW-uitkering (die je dan wél houdt) niet meer gezien als inkomen voor de inkomenseis.

Werk je in loondienst en betaal je loonheffing over die inkomsten? Dan zullen die inkomsten wél meetellen voor de inkomenseis.

Weet je niet welk bedrag jij moet verdienen om aan de inkomenseis te voldoen? Kijk dan in het arbeidsdeskundig rapport van het UWV. Daarin lees je wat jouw resterende verdiencapaciteit is. Daarvan moet je minimaal de helft verdienen (bron: SRK).

Publicatiedatum 02/08/2022