Het is goed om te weten dat niet alleen de primaire arbeidsvoorwaarden - zoals het salaris, de arbeidsduur en het aantal vakantiedagen - behouden blijven. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden blijven gelden, waaronder een auto van de zaak, dan geldt die regeling ook na de overname. Ook kan et nieuwe bedrijf de werknemer houden aan het concurrentiebeding, mits met vorige werkgever overeengekomen.
Er is wel een grijs gebied, immers de nieuwe werkgever moet alle arbeidsvoorwaarden in stand laten, en dat roept de vraag op of je thuiswerken als een arbeidsvoorwaarde kan zien. Er bestaat namelijk geen recht op thuiswerken. Dus als er bedrijfsregels over thuiswerken en werktijden zijn, dan blijven die ook na de overname in stand, echter kan dat stuiten op praktische problemen en een hoop onrust. Stel dat de overgenomen werknemers vijf dagen mogen thuiswerken en de vorige medewerkers helemaal niet.
Werkgever wensne graag de arbeidsvoorwaarden van alle werknemers te (gaan) harmoniseren. Maar de nieuwe werkgever mag de arbeidsvoorwaarden niet wijzigen vanwege de overname. Zelfs niet als een werknemer daarmee instemt.
Ook kan het voorkomen dat je als werknemer zelf besluit niet mee over te gaan. Let op, dit betekent in juridische zin dat je zelf je arbeidsovereenkomst opzegt, en zodoende geen aanspraak maakt op een ontslagvergoeding of in aanmerking komt voor een WW-uitkering.
Alle voorwaarden uit je arbeidsovereenkomst blijven gelden, inclusief de omschrijving van jouw functie. De nieuwe werkgever kan een functie in ieder geval niet vanwege de overname wijzigen. Maar er zijn opties om dat te bewerkstelligen, dit door een beroep te doen met de instemming van de werknemer of door een eenzijdige wijziging.
Uit de rechtspraak is duidelijk geworden dat alleen de wens om arbeidsvoorwaarden te harmoniseren, geen sterke reden is.