9.7 / 10 183 reviews 

Onterecht ontslag McDonald’s-medewerker om een paar kipnuggets (bron: WijLimburg)

2 NEWS_READING_TIME_ADD

Terug

Een medewerker van een McDonald’s-restaurant in Maastricht nam deze zomer ontslag toen ze een paar kipnuggets had gegeten. Dat gebeurde na dringend en herhaald verzoek van de werkgever, want anders zou McDonald’s haar ontslaan. De rechtbank oordeelt dat het fastfoodrestaurant de vrouw weer aan het werk moet laten.

Officiële waarschuwing

De vrouw had onder werktijd al eens een milkshake gedronken zonder te betalen. Daarop kreeg ze een brief met een officiële waarschuwing, waarin ook stond dat McDonald’s een zerotolerance beleid voert op dit gebied. Bij drie waarschuwingen zou dit tot ontslag kunnen leiden. In de zomer nam ze tijdens haar werk een ijsje aan van haar shiftmanager. En na sluitingstijd at de vrouw kipnuggets die over waren. Ook gaf ze er een paar aan een ex-collega die in de zaak was.

Geschorst

De medewerker werd daarop geschorst. In een gesprek gaf ze toe dat ze kipnuggets weggegeven had. Na dat gesprek schrijft ze in een verklaring: “Ik begrijp dat het in mij gestelde vertrouwen door mijn werkgever hierdoor ernstig beschadigd is en resteert mij niets anders dan per direct ontslag te nemen.” Een paar weken later is ze van mening veranderd. Ze laat McDonald’s weten dat de arbeidsovereenkomst niet is beëindigd, dat zij zich beschikbaar stelt voor werk en aanspraak maakt op loon. McDonald’s biedt haar een vergoeding aan, maar die wijst zij af. Een rechtszaak volgt.

Kantonrechter

De kantonrechter stelt de vrouw in het gelijk. Volgens de rechter had McDonald’s de vrouw moeten wijzen op de gevolgen van het nemen van eigen ontslag, zoals het niet krijgen van een WW-uitkering. Ook had het bedrijf haar een paar dagen bedenktijd moeten geven en moeten adviseren om juridisch advies in te winnen. Daarnaast heeft de fastfoodketen de vrouw verkeerd geïnformeerd: de keten schermt met een zerotolerance beleid, maar daarvan is geen sprake, aldus de rechter. Want pas bij drie waarschuwingen volgen er sancties. De vrouw had er bovendien pas één gehad. En de shiftmanager van wie ze een ijsje kreeg, is niet ontslagen.

De rechter oordeelt dat de arbeidsovereenkomst blijft bestaan. De vrouw moet haar loon (bijna 1.600 euro bruto) van de afgelopen maanden doorbetaald krijgen, verhoogd met rente. McDonald’s moet haar ook gewoon weer aan het werk laten en de proceskosten van de vrouw betalen.

Publicatiedatum 01/12/2020